Velká cena města Borovany 2019

Královská disciplína hasičského sportu, požární útok, se právem těší největší oblibě mezi všemi sportujícími sbory. Není tedy divu, že i Borovanští tuto disciplínu zdárně ovládají a již léta to dokazují na regionálních i vzdálených soutěžích. Nejčastěji jsou však místními družstvy navštěvovány závody, které jsou zařazené do seriálu Velká Cena okresu České Budějovice. Naše nejstarší družstvo mužů v tomto poháru soutěží již více než 10 let, přičemž se jim podařilo získat hned dvě trojice cenných kovů z celkového hodnocení. V letech 2012 až 2014 to byla celková druhá místa a sezóny 2013 až 2017 tým třikrát po sobě zvítězil. V současnosti je pro nás největším úspěchem členská základna sportovců, neboť v letošním ročníku jsme několikrát vypravili na soutěž hned 5 družstev najednou. Každý závodník však ví, že nic se nevyrovná soutěžení na domácí půdě.

Impulzem pro pořádání závodu ve Velké ceně pro nás byl rok 2018, na který po pětiletém cyklu připadlo uspořádání tradiční soutěže Memoriál Karla Machta. S ročním předstihem jsme tedy požádali o zařazení do seriálu a začátkem roku se oficiálně stali pořadateli jeho 10. soutěže. Vedle dopoledního klání rodinných celků se k nám po poledni sjela družstva z celého okresu, aby zápolila o cenné body v předposledním závodě seriálu. Závod se těšil hojné účasti a byl u závodníků i rozhodčích, i přes nepřízeň počasí, hodnocen velmi kladně. My jsme především získali cenné zkušenosti z hlediska organizace závodu a pro letošní ročník jsme díky tomu měli více sebevědomí, jelikož jsme věděli na co si dát pozor, aby soutěž probíhala hladce. Zákon schválnosti však někdy zaručuje, že čím si je člověk jistější, tím větší je šance, že ne vše půjde podle představ.

Úroveň soutěží Velké ceny okresu České Budějovice se jejich organizátoři snaží neustále zlepšovat a v letošním roce se někteří z nich doslova předháněli v uspořádání co nejlepšího klání. Hlavním faktorem úspěšné soutěže je její hladký průběh, tedy dodržení časového plánu bez zbytečných prodlev, neméně důležité je zajistit kvalitní trať, která vydrží nápor dvou až tří desítek pokusů a nabídne všem adekvátní podmínky pro předvedení co nejlepšího výkonu. Prestiž soutěže značně stoupá, když pořadatel zajistí soutěžícím atraktivní ceny, a to jak vítězům, tak i těm méně úspěšným. Mezi další faktory ovlivňující celkový dojem můžeme řadit parkování v místě soutěže, občerstvení pro soutěžící a diváky, nebo šikovného moderátora pro organizační sdělení a bavení účastníků.

Na všechny tyto věci jsme mysleli a téměř dvoutýdenní příprava závodu nás utvrzovala v tom, že naše soutěž dostojí laťce, jakou nasadili organizátoři těch nejlepších kol letošní velké ceny, a především bude důstojným zakončením celého seriálu, neboť náš závod datem připadal na poslední v pořadí. Pro případ vlhkého počasí, které nám zkomplikovali minulý ročník, jsme měli v záloze umístění tratě na umělý trávník. Předpověď počasí se bohužel nezměnila a tak přípravy na místě začaly probíhat s ohledem na blížící se dešťové přeháňky, což by díky množství zapůjčených stanů nebyl takový problém, ale brzy se ukázalo, že tou největší komplikací bude velmi silný vítr, který nám stany začal odnášet ještě před zahájením soutěže. Dva nůžkové stany našich soutěžních týmů byly v tu chvíli zcela zničeny, načež nedlouho poté byl další ze zapůjčených stanů poškozen pádem reproduktoru. Silný vítr ani ke konci soutěže neustával a naneštěstí nám stihl poškodit další dva stany ještě v jejím samém závěru.

Z organizační stránky nebyl průběh soutěže naštěstí mimo drobné prodlevy narušen, pouze jsme přišli o výhodu pěkného počasí, které má na celkovém zážitku značný podíl. Umělá tráva v kombinaci s tartanem zachránili regulérnost trati a díky neúnavné práci pořadatelů se přibývající problémy spojené s větrem dařilo řešit, aniž by byl závod významně ovlivněn. Smířili jsme se s faktem, že nejlepší zážitek sezóny si od nás soutěžící pravděpodobně neodváží, nicméně jsme byli velice rádi, že jsme vzhledem k extrémním povětrnostním podmínkám dokázali průběh soutěže udržet na relativně dobré úrovni. Obrovským překvapením a odměnou pro nás pak bylo, když během hodnocení úrovně jednotlivých kol seriálu byla naše soutěž závodníky ohodnocena jako čtvrtá nejlepší (z dvanácti). Jsme tedy rádi, že se všechna práce nakonec vyplatila a budeme doufat v lepší počasí do dalších ročníků.

Na závěr musím vyslovit velké poděkování pořadatelům, rozhodčím, všem dalším pomocníkům, kteří přispěli k jejímu zdárnému průběhu a nakonec naším sponzorům, díky kterým jsme soutěžící mohli ohodnotit krásnými cenami. Patří mezi ně město Borovany, Petr Vondrášek – zednická a výkopové práce, společnost Rako, LB Minerals s.r.o., Marius Pedersen a.s. a nakonec také sportovní družstvo mužů SDH Borovany – DRUTĚVA.

Jakub Nýdl

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *