Borovanská stovka 2019

Jako jeden ze zakládajících závodů Českého poháru, tedy nejvyšší české soutěže v běhu na 100 metrů s překážkami, se Borovanská stovka v letech 1996 až 2009 uskutečnila celkem čtrnáctkrát. Jako finálový závod seriálu pravidelně shromažďovala ty nejlepší závodníky z celé republiky k souboji o poslední body do celkové tabulky. Linie úspěšných a oblíbených soutěží v našem městě byla bohužel přerušena roku 2010, kdy Český pohár stanovil jako neústupnou technickou podmínku tartanový povrch dráhy.

Letos jsme, díky nové tartanové trati, mohli s radostí závod obnovit a navrátit tak do Borovan tradici požární atletiky. Závody v hasičských “stovkách“ však během té desetileté odmlky prošly značným vývojem. Počet závodníků v této disciplíně stále roste, dosažené časy jsou naopak stále nižší, kategorie dorostu nyní rozlišuje tři věkové podkategorie a několik dalších drobných změn. Jelikož se však, už od roku 2016, naši členové závodů ve stovkách pravidelně zúčastňují, měli jsme představu, co jejich organizace přibližně obnáší. Velkou pomocí nám u zrodu myšlenky obnovení Borovanské stovky byli kamarádi hasiči ze Zlivi, kteří stejný závod začali pořádat před třemi lety.

Příprava závodu trvala přibližně měsíc a i tak bylo poslední týden před datem téměř od rána do večera co dělat. V den závodu nás naštěstí čekalo opravdu krásné počasí a závodníků se k nám nakonec sjelo celkem 118, což je na první ročník po tolika letech moc pěkný počet. Závodníků reprezentujících přímo náš sbor pak bylo celkem 16. Soutěž probíhala po všech stránkách skvěle a nesla se v přátelském, až rodinném duchu. Časový plán byl splněn dokonce o více než hodinu dříve oproti plánu, díky čemuž se v to odpoledne stihl ve sportovním areálu bez problémů odehrát ještě fotbalový zápas žen.

Poděkování patří především pořadatelům, rozhodčím, zdravotní službě, technické četě, zvukařovi, občerstvení a všem dalším pomocníkům neboť díky perfektní práci všech těchto lidí se nám podařilo zorganizovat špičkový závod. Přátelský přístup soutěžících pak jen dotvářel skvělou atmosféru, která na dráze celý den panovala.

Do příštího roku chceme následovat myšlenku o vytvoření okresního/krajského seriálu v této disciplíně, do kterého se, společně námi, již na rok 2020 zavázali zařadit svou soutěž SDH Zliv a SDH Dobřejovice, přičemž do budoucna pořádání zvažují také SDH Lišov, SDH Ledenice.

Jakub Nýdl

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *